Szerintem a pakolás

Nyissunk egy spoilerrel: az eddig leírtak mind a tavalyi utazásomra vonatkoztak. És mivel én is úgy jöttem haza, hogy minden beszélgetésbe sikerült beleszőnöm valami grúziai élményt, így elég gyorsan eldöntöttük, hogy idén is megyünk. Anyu kb. a hazatérés másnapján kezdte szervezni az idei utat, én meg gondoltam egy merészet, és a folyton Grúzia után vinnyogó Sárinak is vettem egy jegyet. (Csabi nem akart jönni, magára vessen, neki marad a blog olvasása.)

Szóval idén egy 10 éves gyerekkel, és a múltkorinál picit nagyobb csoporttal vágunk neki (elég közeli jövőidőben, mivel holnap indul a gép.) A létszám növekedése azonban erősen javítja majd az átlagéletkort... szóval kíváncsi vagyok, lehet, hogy most aztán tényleg ereszdelahajam lesz.

Szóval -ha minden úgy alakul, ahogy tervezem- ez egy tavalyi vs. idei útinapló lesz.

Minden út előtt nagy parám a pakolás, bár az is igaz, hogy életem során annyit utaztam (fesztiválra, egyetemre, távkapcsolatban, munka miatt, és persze nyaralni), hogy illene már rutinos pakolónak számítanom. Nem sikerült megtanulnom, általában azt teszem legalulra, ami először kell. A problémát tetézi a gyerekholmi, ezt extrán bebiztosítom, bár az igazság az, hogy ez sem garancia, mert olyan is volt, hogy a komplett táskát a gyerek cuccaival sikerült otthon hagynunk.

A másik nehézség, hogy Grúziában - bár azért nagyrészt minden kapható - azért szükség van pár olyan dologra, ami normálisan nem képezné a táska tartalmát. Itt az én listám (közben pipálom ki, ami már bekerült a bőröndbe):

 1. Kendő(k): Grúziában a kendő a nők legjobb barátja. Minden porcikám tiltakozik amúgy az effajta szexizmus ellen, és ha itthon lennék, biztosan ki is akadnék rajta, de utazóként mégsem köphetünk szembe egy komplett kultúrát, ezért természetesen én is viszek. Az ortodox templomokba (márpedig Grúzia elég erős ebben) a nők ugyanis csak fedett fejjel, vállal és térdekkel mehetnek be. A legnagyobb turista látványosságoknál lehet kendőket kölcsönözni erre a célra, de azért ugye az nem ugyanaz...
  Egyébként Grúzia Európa egyik legősibb keresztény kultúrája, a 4.-5. században terjedt el a kereszténység, aminek a grúz ortodox ágát gyakorolják ma is. Rengeteg látogatásra érdemes templom van, nem ritka az 1000-1500 éves épületek sem, tehát még ha a vallás nem is érdekel, a történelmi érték miatt úgyis be fogsz menni pár templomba. A grúz pátriárka nagyon népszerű, tavaly tök véletlenül láttuk is - lehet, hogy van olyan öreg, mint a templomaik, mert van tízen támogatták ki a kocsiból.
 2. Nagyon lenge ruhától az egészen melegig: Grúzia a végletek országa (idei utazásunk mottója: a gleccserektől a pálmafákig), és az időjárás is tud meglepőket produkálni. Nyilván arra senki sem számít, hogy a tengerparton 10 fok lehet, mert nem is lesz, de 3000 méteren, a Kaukázusban aztán tényleg minden előfordulhat. Úgyhogy ugyan Tbilisiben ma 39 fok volt, én mégis betettem egy softshell kabátot, sőt, bevallom, egy melegebb mellényt is (nem szeretek fázni). Tavaly ugyan szerencsénk volt az esővel, mert nem áztunk meg nagyon, de azért egy olyan igazi mindentbefedő esőkabát is hasznos lehet.
 3. Törlőkendő, kézfertőtlenítő, mindenféle letakaró: a WC-kérdés kardinális probléma. Tőlünk délre-keletre eléggé elterjedt a tappancsos WC (lyuk a földön, a szélén két tappancs), amit Csabi csak "csucsovac"-nak hív - nos, Grúziában az út mellett, benzinkutakon, múzeumokban, de a menő éttermekben is gyakorlatilag csak ilyet láttam, általában változó higiéniai állapotban. A szállásainkon rendes angol WC volt... Akinek ez gondot okoz, az inkább ne menjen, de komolyan. Szóval a tappancsost nyilván nem tudod letakarni, de mondjuk szappant se nagyon tettek ki a kézmosóhoz (ha volt egyáltalán). 
 4. Nescafé. Ha olyan vagy, mint én, hogy addig két értelmes mondatot nem tudsz kinyögni, amíg nem ittál kávét, akkor javaslom, hogy vigyél magaddal. A grúzok nem annyira isznak kávét, inkább teát, és a kávézókban a kávé elég drága (viszonylatban a többi élelmiszerhez).
 5. Valami csomagolható gyorskaját, főleg, ha finnyás a gyereked, mint az enyém. Egyfelől eléggé drága volt mindenhol a reggeli, másfelől a grúz reggeli nem olyan, mint a mienk: sokkal erősebb, sokkal zsírosabb, amit mondjuk az én gyomrom nem bír. Általában is készülj fel, hogy rántott húst nem fogsz tudni enni, ha vega vagy, akkor pedig különösen nehéz dolgod lesz Grúziában.
 6. Kártyafüggetlen mobil - az előző posztban részleteztem, miért jó, ha van.
 7. Plusz SD-kártya: annyit fogsz fényképezni, videózni, hogy úgyis kell.
 8. Valami magyaros ajándék a vendéglátóidnak: feltéve, ha nem fancy hotelekben szállsz meg. A grúzok tényleg baromi vendégszerető emberek, meg fogod tapasztalni, hogy meghálálják, hogy elmentél hozzájuk. Ugyanilyen hálásak, ha egy kicsit viszel nekik Magyarországból. Általában véve a "vengri" itt most nem lesz szitokszó, a legtöbb vagy volt Magyarországon (katona / cserediák), vagy valamelyik rokona járt nálunk, de ha egyik sem, akkor is ismerik Puskás Öcsi miatt (szürreális élmény volt a tbilis zsinagóga előtt a nemzeti 11-ről beszélgetni egy grúz zsidóval...)
 9. Útikönyv, vagy készülj fel: biztosan lehet idegenvezetőt bérelni, mi viszont úgy csináltuk, hogy minden csoporttag egy-egy témából felkészült. Ez így sokkal érdekesebb volt, mintha egy betanult szöveget ismételt volna egy idegenvezető, ugyanakkor melósabb is. Nagyon sok forrás van a neten, bár magyarul nem lehet annyi mindent megtalálni. Egyébként a helyiek nagyon segítőkészek - feltéve, ha megtaláljátok a közös nyelvet.
 10. Valami basic szótár: a fiatalok közül sokan beszélnek angolul, az idősebbek meg oroszul. Ettől függetlenül rendkívül hálásak, ha elgagyogsz három grúz szót. Az írással nem fogsz próbálkozni, ez biztos, elég, ha fonetikusan megtanulod. 

Bónusz-track: amit ne vigyél:

 1. Ha dohányzol, ne tankolj fel több karton cigivel. Grúziában kb. fele annyiba kerül, és jó középkori szokás szerint mindenhol lehet kapni, és szívni is. Igaz, inkább orosz márkák vannak, de amennyire én láttam, lehet venni híresebb nyugatiakat is.
 2. Ne válts itthon grúz larit, mert egyrészt alig lehet kapni, másrészt elég rosszul váltanak. A reptéren természetesen van pénzváltó, itt viszont csak a legszükségesebb összeget váltsd be, később a városban sokkal jobban tudsz majd váltani.