Végül szerintem Grúzia...

az a hely, ahova el fogsz menni, ahol ott akarsz maradni, ahova vissza akarsz térni

Épp tegnap történt: új voltam egy társaságban, és a barátom úgy mesélt rólam, hogy "Anna, aki nemcsak hogy egyszer, de már kétszer volt Grúziában, sőt, harmadszor is vissza akar menni...", mire jött a riposzt, hogy nem értik, minek akar egyáltalán valaki akár egyszer is Grúziába menni... 

Nem lepődök meg ezen a hozzáálláson, mert szerintem az átlag magyar számára Grúzia maximum egy volt szovjet utódállam, ami egyáltalán nem olyan felkapott uticél, mint mondjuk Horvátország, vagy a második legnagyobb magyar város, London. Ezzel nincs is semmi baj, mások az igényeink, van, aki az all inclusive kényelemben tud kikapcsolódni egy Sex on the beach-csel a kezében, van, akinek meg a balatoni lángosos jelenti az igazi nyaralást. Vannak ezen kívül a "várost nézők", "kirándulósok", "hegymászók", "hétvégiházasok", "vízimádók", és a "jajj, csak magyarok ne legyenek"... bennem meg van mindegyikből egy kicsi.

Emellett valamiféle perverz vágy fűz engem Közép-Kelet és még "Keletebb"-Európához: a viharos történelmünk, a rendkívül változatos kultúránk, és a tény, hogy bizony néha félszavakból is megértjük egymást bebizonyította nekem, hogy sokkal több bennünk a közös, mint a különbség - akkor, ha olyanok, mint én, miért ne akarnám a tőlem telhető legnyitottabb módon megismerni őket. 

Grúzia nem az én ötletem volt, és először én is "hűztem meg háztam" - ma már viszont ott tartok, hogy harmadszor is visszamegyek, és ezúttal viszont viszek mindenkit, aki fontos. A barátnőm szerint biztosan előző életemben valami grúz ember lehettem, vagy karmikus küldetésem van ezzel az országgal kapcsolatban. Nos, én ennyire nem szeretném túlspiritualizálni, főleg, mert ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat: Grúziában egyszerűen otthon érzem magam. Grúzia (szerintem) egy varázslatos ország, hihetetlen természeti és kulturális kincsekkel, amit ha nem látsz a saját szemeddel, akkor el sem hiszed. A grúzok (szerintem) rendkívül kedvesek, vendégszeretők, és ennyi bókot, udvariasságot és előzékenységet is rég tapasztaltam már mint itt. A fiatalabbak beszélnek angolul, és szeretnek beszélgetni, hálásak hogy érdeklődsz az országuk iránt. 

Grúzia egy 10 éves gyerekkel is abszolút jó uticél - bár, hozzáteszem, hogy Sárival nagyon könnyű utazni, mert türelmes, érdeklődő és nyitott (szoktam is mondani hogy marketing gyerek), vele egyáltalán nem volt semmi gond, hiszti vagy bármi más probléma (leszámítva, hogy a reptérre vezető úton összehányta a buszt, mert elkapott valami vírust Batumiben).

Akárhogy is, minden patetikusság nélkül mondhatom, hogy ottmaradt egy darab belőlem, úgyhogy jövőre megyek vissza, hogy megtaláljam!

Végezetül hadd búcsúzzak két dallal, az elsőt Jakob, a túravezetőnk, a másodikat Anri, a zenész küldte el nekem. 

Jakob kedvenc dala a grúz borvidékeket sorolja, majd azt mondja: "Megkérdeztem egy arra járót, hogy lehet, hogy Grúzia ilyen kicsi, és mégis minden megvan benne? Ha majd egy kicsit többet imádkozunk, többet törődünk a lelkünkkel, kicsit többet dolgozunk és kevesebbet irigykedünk, gyakrabban mosolygunk egymásra, üdvözöljük a másikat és nem állunk az útjába, több időt fordítunk a földre, és kevesebb időt vesztegetünk el, akkor majd leülhetünk és koccinthatunk…"

  

Anri - aki a grúz X-faktorban is szerepelt, a barátja döntős dalát ajánlotta. Tornike Kipiani nyerte meg a versenyt, és a dal címe magyarul: Gyönyörű Grúzia. (A gitáros pedig Anri).

 

A dalszöveg (angolból fordítva):

A szél altatódalt énekel Neked
A platánfák mesélnek Neked
A szomorúfűz gyengédséggel tölt el
Én, a beteg, kétségek közt gyötrődöm.

Hol van?
A gyönyörű Grúzia,
hol máshol van még egy Grúzia?

Kartli* földjei, földjei
Hegyvonulatok - széles vállakkal
A hegyekben - sötés, misztikus erdők
Az erdőkben - agancsos szarvasok 

Hol van?
A gyönyörű Grúzia,
hol máshol van még egy Grúzia?
Ez volt tehát szerintem Grúzia. Lehet, hogy szerinted más lesz. Menj el, és éld át személyesen. És ha van élményed, légyszi oszd meg velem! Köszönöm az olvasást, találkozunk jövőre, ugyanitt! ;-)